Alles wat u moet weten over Rekening-courant

Bent u opzoek naar een zakelijke rekening waaraan kredietruimte is gekoppeld? Dan is een rekening-courant wellicht iets voor u. Bent u benieuwd hoe het zit met de rente en wat is nu precies het verschil tussen een lening en een rekening-courant? Is een rekening-courant wel écht iets voor u? Lees snel verder, en wij hopen zo veel mogelijk van uw vragen te kunnen beantwoorden!

Wat is een rekening-courant?

Een rekening-courant is een zakelijke rekening voor uw bedrijf waaraan dus een krediet is gekoppeld . U mag ‘in het rood staan’. De hoogte van het krediet  verstrekt een bank op basis van de betaalstromen van uw bedrijf.

Welke bedragen komen er binnen (debiteuren) en welke bedragen worden er uitbetaald (crediteuren)? De rekening-courant is in feite de portemonnee van uw bedrijf en daarom vinden banken het zo belangrijk dat alle betaalstromen van uw bedrijf over die rekening lopen. Gaat het goed met uw bedrijf, dan staat het bedrijf minder ‘rood’, en als het bedrijf wat meer ‘rood’ staat, dan is het waarschijnlijk dat de bank daar graag een toelichting op wil. Gaat de roodstand gepaard met een lagere betaalstroom over de rekening-courant, dan kan dat een vroeg signaal zijn dat het even iets minder goed gaat met uw bedrijf.

Meer over rekening-courant krediet

Een rekening-courant krediet is dan ook een doorlopend krediet voor uw bedrijf. U gebruikt alleen een rekening-courant krediet als u in het rood komt te staan. Dan is de rekening-courant van een bezitting naar een schuld gegaan, en is het als het ware een lening geworden. Het is mogelijk dat uw rekening-courant blijft schommelen tussen de ‘schuld’ en ‘bezit’ kant van de balans.

Verschil tussen een rekening-courant en een lening

Een rekening-courant en een reguliere lening verschillen enigszins van elkaar. Een rekening courant is een ‘lopende rekening’ waarmee dagelijkse bankzaken en betalingen worden geregeld. Het belangrijkste verschil tussen een lening en een rekening courant krediet is dat een lening ‘committed’ is, dat wil zeggen de bank kan deze faciliteit niet tussentijds opzeggen. In theorie kan dat bij een rekening-courant krediet wel, die is namelijk non-committed. In principe mag de bank die faciliteit opzeggen, vaak met een termijn van 3 maanden. Dat doen ze niet zo snel, want daarmee brengen ze het bedrijf vrijwel direct in betalingsproblemen, maar het kan dus wel.

Rekening-courant overeenkomst

Een rekening-courant overeenkomst stelt u samen met de bank op zodra u uw rekening-courant rekening geopend heeft bij de bank. Deze overeenkomst ondertekenen zowel u als de bank en bevat onder andere de volgende onderdelen:

  • Waar de rekening-courant voor bedoeld is;
  • De ingangsdatum van de overeenkomst;
  • De duur (looptijd) van de overeenkomst;
  • De rente;
  • De opzegging van de lening.

Twijfelt u of uw rekening courant overeenkomst aan alle eisen voldoet? Of zoekt u hulp bij het opstellen hiervan? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

Rekening-courant opzeggen

De rekening-courant is een krediet dat in de meeste gevallen ‘non committed’ is. Een rekening-courant is dus dagelijks opzegbaar, vaak met een opzegtermijn van 3 maanden (zie de algemene voorwaarden van uw bank of kredietverstrekker). Waarschijnlijk zal de bank uw bedrijf vragen om een verpanding van de activa (debiteuren, voorraad, inventaris) als dekking voor het openstaande saldo. Dat is niet ongebruikelijk.

Omdat het aanvragen van een rekening-courant nooit op zichzelf staat, raad ik u aan contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend advies.

Vragen over uw rekening-courant overeenkomst?

Heeft u vragen over een rekening-courant? Neem dan gerust contact op met ons! Telefonisch zijn wij bereikbaar op: 06-21817831. Een e-mail kunt u sturen aan: tenthij@fundfirm.nl. U kunt ook onderstaand contactformulier invullen voor een snelle reactie van een van onze medewerkers. Wij helpen u graag verder met een advies op maat!