Credion: Rol van de bank lang niet uitgespeeld

Liepen financieringen vroeger vrijwel altijd via de bank, tegenwoordig moet je als ondernemer soms zelf op zoek naar de juiste weg om kapitaal te vinden. De rol van de bank verandert. Dat ziet ook financieel adviesbureau Credion. Zij ervaren veel beweging in het financiële landschap. Maar één ding is volgens hen zeker: de bank zal ook in de toekomst daarbij een belangrijke factor zijn.

Je hoort ondernemers er regelmatig over: de bank geeft geen gehoor bij een financieringsaanvraag. Carlo van der Weg, mede-oprichter en directeur bij Credion, dat advies en begeleiding biedt bij bedrijfsfinancieringen, denkt daar anders over. “De bank heeft zeer zeker een tijdje de deuren gesloten gehouden. Dat zullen ze zelf niet graag erkennen maar als je de cijfers goed bekijkt zie je dat de bank in de crisisjaren even geen geld heeft uitgezet, maar dat het inmiddels haar deuren ook weer heeft geopend.”

‘Afgelopen jaar is het percentage dat via de bank kwam toegenomen’

De crisis is voorbij en ook de bank leent weer volop geld uit, zo ervaart Credion. Afgelopen jaar heeft het adviesbureau ondersteuning kunnen bieden met een totale financieringsbehoefte van 1,3 miljard euro. Grofweg 60 procent daarvan is gefinancierd door de bank. En dat was een stevige groei ten opzichte van het jaar ervoor, dus de rol van de bank neemt daar juist toe. Vooral bij hoge bedragen of bij veel onderpand blijft de bank nog vaak de beste keuze.

Voor lagere bedragen zijn er volgens Carlo wel veel alternatieven ontstaan. De bank heeft ook wel oplossingen, maar rekent daar soms rustig 10 à 14 procent rente voor. Daarnaast is dit vaak beperkt tot enkele tienduizenden euro’s en is het hierbij weinig flexibel. Nieuwe aanbieders als Ferratum, Spotcap of FundingCircle springen in dit gat. “Op basis van data kunnen deze technologisch gedreven clubs soms goede risico-analyses doen. Mijn verwachting is dat deze clubs snel verder zullen groeien in Nederland.”

Bron: 2 juni 2017 door Redactie Geld & Ondernemen (via website Credion). Op deze website van Credion is de tekst integraal te lezen.

Bekijk ook