De financiering van een beleggingspand

Nu de spaarrente bijna op negatief staat, kiezen steeds meer ondernemers, spaarders en anderen ervoor hun spaargeld in een beleggingspand te investeren. Denkt u er ook over na om op deze manier meer rendement op uw vermogen te behalen of wilt u simpelweg een vastgoed portefeuille opbouwen? Lees in dit artikel dan wat er komt kijken bij het financieren van een beleggingspand en ontdek wat het u kan opleveren.  

Wat is een beleggingspand?

Een beleggingspand is een pand in (gedeeltelijk) verhuurde staat. Beleggingspanden kunnen dienen als vakantiehuis, kantoor, horeca- of winkelpand of een woning, waarbij ‘verhuur aan derden’ centraal staat. Hierbij levert het pand een bepaald rendement op voor de verhuurder/eigenaar. Het rendement hangt af van de aankoopprijs, vaste kosten en huuropbrengst van het pand.

Waarom investeren in vastgoed?

Investeren in vastgoed klinkt voor veel mensen als ingewikkeld en misschien zelfs als iets voor later. Of bent u van mening dat u over onvoldoende ‘vrij’ kapitaal beschikt om te beleggen in vastgoed. Weet u wel dat er speciale hypotheken zijn voor financiering van beleggingspanden? Dit soort hypotheken worden vaak vastgoedhypotheken genoemd. Door te investeren in vastgoed, deels met geleend geld, profiteert u niet alleen van een hele lage rente, maar genereert u ook regelmatige huurinkomsten, en wellicht ook van een gestegen woningwaarde bij verkoop op termijn.

Evenals bij alle andere investeringen/beleggingen is er bij het aanschaffen van een beleggingspand sprake van risico. De rente kan gaan stijgen, de waarde van de woning kan dalen, of de woning staat lang leeg bij gebrek aan een geschikte huurder. U kunt dit risico verkleinen door in meerdere objecten tegelijk te investeren. Dankzij deze vorm van spreiding zal u er minder van merken wanneer een van de objecten een bepaalde periode leeg staat.

Het is dan ook aan te raden om een ervaren financierings- of vastgoedspecialist in de arm te nemen. Zeker wanneer u een beginnende vastgoedbelegger bent.

Beleggingspand financieren

Wanneer u een beleggingspand wil financieren moet u er rekening mee houden dat u bij de meeste financiers 40% van de investering zelf in zal moeten brengen. Eigen spaargeld is dus een vereiste wanneer u een beleggingspand wilt financieren.

De hypotheekrente op uw beleggingspand is afhankelijk van het percentage van de marktwaarde van het object dat gefinancierd dient te worden én de rentevaste periode. Hierbij geldt: hoe kleiner het deel dat van de marktwaarde gefinancierd wordt, hoe lager de hypotheekrente. Ook wanneer u besluit om de hypotheekrente minder lang vast te zetten, zal de rente lager zijn.

De voor- en nadelen van een beleggingspand

Veel mensen denken dat u dankzij de aanschaf van een beleggingspand slapend rijk kunt worden. Echter is het in de praktijk zo dat er minstens net zoveel nadelen als voordelen zijn aan het aanschaffen van een beleggingspand. Wij hebben de belangrijkste even voor u op een rij gezet.

De voordelen van een beleggingspand:

  • Zeker op de huidige woonmarkt zal er altijd een grote vraag naar woonruimte zijn;
  • Onroerend goed is over het algemeen waardevast;
  • Huuropbrengsten zijn onbelast wanneer u het pand privé koopt;
  • De opbrengsten zijn hoger dan spaarrentes;
  • Het rendement zal in de loop der jaren toenemen dankzij stijgende huuropbrengsten en gelijkblijvende lasten.

De nadelen van een beleggingspand:

  • De huuropbrengst kan lager uitvallen dan de gewenste huurprijs;
  • Bij leegstand loopt de hypotheek door terwijl er geen inkomsten zijn;
  • Het ingebrachte geld zit vast en kan niet zomaar onttrokken worden;
  • Kosten voor onderhoud kunnen hoog oplopen;
  • De administratieve rompslomp rondom wanbetalers, schade, papierwerk en onverwacht onderhoud kost veel tijd en moeite;

Zo ziet u dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is zoals veel buitenstaanders vaak denken. Het aanschaffen van een beleggingspand moet dan ook altijd een goed doordachte keuze zijn. U doet er verstandig aan de hulp van een ervaren en onafhankelijke adviseur als Fundfirm in te schakelen. Zo weet u zeker dat u op basis van concrete en eerlijke adviezen de juiste keuze maakt.

Vragen over uw beleggingspand of interesse in begeleiding?

Heeft u vragen of zoekt u direct hulp bij het financieren van een beleggingspand? Neem dan gerust contact op met ons.

Fundfirm heeft namelijk bijzonder goede contacten met een aantal financiers in binnen- en buitenland. Deze helpen u graag bij de financiering van uw beleggingspanden. De voorwaarden zijn dan ook altijd maatwerk. Is het onderpand van goede kwaliteit? Dan mag u dito voorwaarden en condities verwachten op de te verstrekken vastgoedlening.

Telefonisch zijn wij bereikbaar op: 06-21817831. Een e-mail kunt u sturen aan: tenthij@fundfirm.nl. U kunt ook onderstaand contactformulier invullen voor een snelle reactie van een van onze medewerkers. Wij helpen u graag verder met een advies op maat!