Wat is Factoring?

Wat is factoring? Een veelvoorkomende vraag bij ondernemers, waar wij graag nog eens een helder antwoord op geven. In dit artikel gaan we niet alleen in op de betekenis van factoring, ook de belangrijkste voor- en nadelen van deze financieringsvorm komen aan bod. Lees dus gerust verder als u meer wilt weten over factoring.

Factoring betekenis

Factoring is een alternatieve financieringsvorm die de cashflow van een onderneming versterkt door de directe uitbetaling van facturen. Bij deze vorm van een zakelijke lening heeft de financier zich vaak gespecialiseerd in de financiering van uw werkkapitaal. Door de facturatie en het debiteurenrisico van uw onderneming over te dragen aan een zogeheten factoringmaatschappij ontvangt u in ruil voor een vergoeding, direct uw geld. Dankzij factoring hoeft u dus niet meer te wachten tot de facturen betaald zijn.

Dit klinkt waarschijnlijk erg interessant voor u. Echter is het goed om te weten dat een factoringmaatschappij niet zomaar met u in zee gaat. Voor u een factoringovereenkomst sluit zal de financier uitgebreid onderzoek doen naar uw debiteurenpositie, voorraadpositie en de uitstaande crediteuren. Op basis van dit onderzoek zal bijvoorbeeld de kredietlimiet worden afgestemd.

Tot slot zijn er twee soorten factoring waar u gebruik van kunt maken. Dit zijn traditionele factoring en moderne factoring. Waar bij traditionele factoring uw gehele debiteurenbeheer wordt overgenomen door de factoringmaatschappij, kunt u er bij moderne factoring ook voor kiezen om slechts een deel van uw facturen uit te besteden. Dit is dus meer flexibel en zo houdt u de regie voor een groot deel in eigen handen.

De voor- en nadelen van factoring

Factoring kent zoals iedere andere financieringsvorm een aantal voor- en nadelen. Daarom is het verstandig om in ieder geval de onderstaande punten in overweging te nemen voor u samen gaat werken met een factoringmaatschappij.

Factoring voordelen

  • De financiering groeit mee met uw bedrijf;
  • Uw debiteurenadministratie wordt ontlast en geprofessionaliseerd;
  • Factoring zorgt voor extra liquiditeit;
  • Factoring beschermt u tegen dubieuze debiteuren.

Factoring nadelen

  • Factoring brengt hogere beheerskosten met zich mee;
  • De factoringmaatschappij kan klanten afschrikken;
  • Factoring werkt alleen bij facturen van jonger dan 90 dagen.

Factoring, voor wie is het?

Factoring is vooral interessant voor MKB bedrijven. Snelgroeiende bedrijven hebben vaak baat bij factoring omdat zij op deze manier vrij gemakkelijk over extra werkkapitaal beschikken en zo meer investeringen kunnen doen. Daarnaast groeit de omvang van de financiering ook mee met de omvang van uw debiteurenportefeuille. Groeit uw onderneming de laatste tijd aanzienlijk? Dan is factoring een zeer geschikte financieringsvorm!

Wilt u meer weten over de werkwijze van factoring en hoe Fundfirm u hierin kan ondersteunen? Lees dan verder op deze pagina.

Vragen over factoring of interesse in begeleiding?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van factoring? Neem dan gerust contact op met ons. Telefonisch zijn wij bereikbaar op: 06-21817831. Een e-mail kunt u sturen aan: tenthij@fundfirm.nl. U kunt ook onderstaand contactformulier invullen voor een snelle reactie van een van onze medewerkers. Wij helpen u graag verder!